Verhalen

    • Anatomische les van Lodewijk Bolk door Martin Monnickendam, 1925.

    Anatomische lessen

    De eerste anatomische lessen werden uitgevoerd in Bologna in de dertiende eeuw. De kerk was sceptisch over het openen van lichamen - de tempel van de ziel diende niet te worden ontheiligd. 

    Lees verder
    • Manuscript van Gerardus Vossius. Foto: Monique Kooijmans.

    Founding father van de UvA

    Goedbeschouwd was Gerardus Vossius een immigrant: zijn wieg stond in de buurt van Heidelberg. De geleerde Vossius stierf echter als Amsterdammer, en wat meer is: hij was een van de founding fathers van de UvA.

    Lees verder
    • De oude kaartcatalogus van de universiteitsbibliotheek aan het Singel in 1956.

    Onaanzienlijke monumenten

    De oude catalogi van de Universiteitsbibliotheek worden zorgvuldig bewaard. Terecht, want het zijn stuk voor stuk monumenten van geleerdheid. Ze tonen hoe de bibliotheek er uitzag op verschillende momenten in haar lange bestaan.

    Lees verder
    • Detail van het portret van Petrus Francius, staande voor het grafmonument van Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

    Twee geweldenaars

    Michiel de Ruyter kennen we allemaal. Petrus Francius, hier ruim veertig jaar oud, kent bijna niemand.  Toch was hij beroemd in heel Europa. Pieter de Frans was hoogleraar aan het Athenaeum Illustre, de voorloper van de Universiteit van Amsterdam.

    Lees verder
    • Detail van het portret van P.C. Hooft door Michiel van Mierevelt.

    Van graanhandelaar tot aristocraat

    Als we denken aan de Gouden Eeuw, denken we aan Hooft. Een onhollandse Hollander, gecultiveerd, genereus, tolerant en voorkomend. Zijn gedichten worden nog altijd gelezen en gezongen, zijn toneelstukken worden regelmatig opgevoerd. 

    Lees verder
    • Joost van den Vondel door J.D. Bles, een krijttekening uit 1843.

    De eerste Dichter des Vaderlands

    Vondel was de grootste dichter van de Gouden Eeuw en een van de grootste dichters die ooit in het Nederlands heeft geschreven. Door de eeuwen heen is Vondel beroemd gebleven en ook wel omstreden.

    Lees verder
Terug naar boven Alle verhalen